Blog
Naše seosko turističko domaćinstvo „Moj Zavičaj” osim što pruža idealnu destinaciju za odmor, nudi i obillje tradicionalnih jela. Vodimo se proverenom tradicijom i većinu našeg jelovnika čine specijaliteti našeg prelepog rudničkog kraja.
Naša trpeza je uvek puna izdašnih đakonija, a neke od njih možete poneti i kao poklon i uspomenu na naš kraj. Naša domaćica Ljilja lično pravi džemove, slatko i sokove isključivo od voća i povrća sa našeg domaćinstva. Em ukusno, em zdravo!
Naša trpeza: Slatko i džemovi
Primetili smo da je slatko od šumskih jagoda omiljeno, a kako i ne bi bilo! Za njim je po potražnji tu odmah i slatko od kupina, kao i slatko od dunja.
Kad su džemovi u pitanju imamo i džem od breskve, kajsije, džem od šljive, kao i od šipurka. A nešto za šta možda još niste čuli takođe možete naći i probati u našem etno selu „Moj Zavičaj” – a to je džem od jabuke!
Zdravi kao dren: Prirodni sokovi
Gosti najviše uživaju u našem domaćem soku od drenjina. Dren ili drenjina je mala crvena bobica koja daje jarkocrveni sok koji je jedan od najzdravijih sokova. Najbolji sok se pravi od tamno crveni plodova koji su zreli i sami padaju sa drveta.
Pored drenjina, drugi najdraži sok je, svakako, neizostavni sok od jabuke. Svi naši proizvodi su zdravi, od plodova naše zemlje i sa minimalnom količinom šećera. Znate kako kaže ona naša stara poslovica – zdravlje na usta ulazi!
Specijalitet kuće: Rudnička jagnjetina uz krompir
Jagnjići iz rudničkog kraja i krompir sa domaćinstva; to su glavni sastojci našeg specijaliteta kuće. Naša trpeza nije potpuna bez njih! Jagnjetina se peče u furuni oko tri sata i furuna daje ovom jelu poseban i nezaboravan šmek.
Čak i ljudi koji kažu da ne vole jagnjetinu oduševe se ukusom i često ne mogu da veruju da je baš to meso u pitanju.
A kad smo već spomenuli našu tradicionalnu furunu od opeke, ne možemo a da ne spomenemo i naše domaće lepinje koje takođe pečemo u furuni. Niko im ne može odoleti!
Džiger sarma
Ko voli jagnjeće iznutrice, obavezno mora da proba ovu pravu poslasticu! Suprotno njenom imenu, džiger sarma se ne pravi samo od džigerice. Tu su razne jagnjeće iznutrice poput bubrega i srca. A mi ih pripremamo tako što ih, nakon pripreme, uvijemo u jagnjeću maramicu i zapečemo u rerni.
Ovo pomalo zaboravljeno jelo ne možete svuda naći, tako da smo ponosni što smo sačuvali ovaj tradicionalni recept i što ovo jelo i dan-danas sa uživanjem pripremamo našim dragim gostima i rado je viđeno na našoj trpezi.
Paprike sa sirom
Zapečene paprike punjene domaćim sirom sa Rudnika su omiljeni prilog svih putnika namernika koji dođu put našeg etno sela. Ovaj recept je sasvim jednostavan: paprike se očiste i napune sirom, a zatim peku u rerni. Poseban ukus im daje, naravno, naš rudnički sir. Za njim ne zaostaje ni kajmak iz ovog kraja.
Ovo je samo deo naše bogate trpeze, a kako biste otkrili šta sve pripremamo, posetite naše etno selo „Moj Zavičaj” na obroncima najlepše planine Šumadije!
Rezervišite svoj smeštaj na vreme. Čekamo vas!
Naše seosko turističko domaćinstvo „Moj Zavičaj” osim što pruža idealnu destinaciju za odmor, nudi i obillje tradicionalnih jela. Vodimo se proverenom tradicijom i većinu našeg jelovnika čine specijaliteti našeg prelepog rudničkog kraja.
Naša trpeza je uvek puna izdašnih đakonija, a neke od njih možete poneti i kao poklon i uspomenu na naš kraj. Naša domaćica Ljilja lično pravi džemove, slatko i sokove isključivo od voća i povrća sa našeg domaćinstva. Em ukusno, em zdravo!
Naša trpeza: Slatko i džemovi
Primetili smo da je slatko od šumskih jagoda omiljeno, a kako i ne bi bilo! Za njim je po potražnji tu odmah i slatko od kupina, kao i slatko od dunja.
Kad su džemovi u pitanju imamo i džem od breskve, kajsije, džem od šljive, kao i od šipurka. A nešto za šta možda još niste čuli takođe možete naći i probati u našem etno selu „Moj Zavičaj” – a to je džem od jabuke!
Zdravi kao dren: Prirodni sokovi
Gosti najviše uživaju u našem domaćem soku od drenjina. Dren ili drenjina je mala crvena bobica koja daje jarkocrveni sok koji je jedan od najzdravijih sokova. Najbolji sok se pravi od tamno crveni plodova koji su zreli i sami padaju sa drveta.
Pored drenjina, drugi najdraži sok je, svakako, neizostavni sok od jabuke. Svi naši proizvodi su zdravi, od plodova naše zemlje i sa minimalnom količinom šećera. Znate kako kaže ona naša stara poslovica – zdravlje na usta ulazi!
Specijalitet kuće: Rudnička jagnjetina uz krompir
Jagnjići iz rudničkog kraja i krompir sa domaćinstva; to su glavni sastojci našeg specijaliteta kuće. Naša trpeza nije potpuna bez njih! Jagnjetina se peče u furuni oko tri sata i furuna daje ovom jelu poseban i nezaboravan šmek.
Čak i ljudi koji kažu da ne vole jagnjetinu oduševe se ukusom i često ne mogu da veruju da je baš to meso u pitanju.
A kad smo već spomenuli našu tradicionalnu furunu od opeke, ne možemo a da ne spomenemo i naše domaće lepinje koje takođe pečemo u furuni. Niko im ne može odoleti!
Džiger sarma
Ko voli jagnjeće iznutrice, obavezno mora da proba ovu pravu poslasticu! Suprotno njenom imenu, džiger sarma se ne pravi samo od džigerice. Tu su razne jagnjeće iznutrice poput bubrega i srca. A mi ih pripremamo tako što ih, nakon pripreme, uvijemo u jagnjeću maramicu i zapečemo u rerni.
Ovo pomalo zaboravljeno jelo ne možete svuda naći, tako da smo ponosni što smo sačuvali ovaj tradicionalni recept i što ovo jelo i dan-danas sa uživanjem pripremamo našim dragim gostima i rado je viđeno na našoj trpezi.
Paprike sa sirom
Zapečene paprike punjene domaćim sirom sa Rudnika su omiljeni prilog svih putnika namernika koji dođu put našeg etno sela. Ovaj recept je sasvim jednostavan: paprike se očiste i napune sirom, a zatim peku u rerni. Poseban ukus im daje, naravno, naš rudnički sir. Za njim ne zaostaje ni kajmak iz ovog kraja.
Ovo je samo deo naše bogate trpeze, a kako biste otkrili šta sve pripremamo, posetite naše etno selo „Moj Zavičaj” na obroncima najlepše planine Šumadije!
Rezervišite svoj smeštaj na vreme. Čekamo vas!